Ρετζάνα – Τυροκομείο Τοσίτσα
Το Τυροκομείο του Ιδρύματος Τοσίτσα φέρνει τη “νέα” παρμεζάνα
Στη βλάχικη κωμόπολη του Μετσόβου, εκεί όπου εδρεύει το Ίδρυμα του Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, γεννήθηκε πριν από μερικά χρόνια μια νέα ποικιλία ελληνικού τυριού, εμπνευσμένη από τη συνταγή της παγκοσμίως γνωστής παρμεζάνας της Ιταλίας.
Η Ρετζάνα είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη στα τυριά του τυροκομείου, αν και παρασκευάζεται ήδη από το 1959. Η συνταγή προέκυψε ύστερα από εκπαίδευση των τυροκόμων στα τυροκομεία της Ιταλίας, ώστε να έρθουν σε επαφή με την παραδοσιακή συνταγή της Παρμεζάνας.
Χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως, δύσκολο τυρί, καθώς:
-τυροκομείται από 100% αγελαδινό γάλα, από ζώα ειδικής εκτροφής της περιοχής του Μετσόβου,
-τυροκομείται σε αριθμημένα κεφάλια των 35 κιλών
-ωριμάζει για 30 μήνες και
-για κάθε κιλό της απαιτούνται 16 κιλά γάλα και ευαίσθητες ισορροπίες ζύμωσης.
Κινήσεις σαν αυτές δείχνουν τη σωστή κατεύθυνση προς την υγιή επένδυση στη δυναμική των ελληνικών πρώτων υλών και την εγκαθίδρυση της χώρας στο αγροδιατροφικό τοπίο. Άλλωστε, ο εφησυχασμός στον παθητικό τουρισμό, χωρίς ενεργές κινήσεις πολύπλευρης αξιοποίησης του παραγωγικά, έχουμε δει πως μόνο αρνητικό πρόσημο επιφέρει, πολιτιστικά και κοινωνικά.