Οι βαρελάδες στα ορεινά
Η βαρελοποιία είναι, όπως είναι φυσικό, άμεσα συνυφασμένη με τα βουνά και τα δάση που αυτά φιλοξενούνε, λόγω της άμεσης τροφοδοσίας με άριστης ποιότητας ξυλεία.
Από τα βουνά της Κρήτης, μέχρι τα ψηλά χωριά της Πίνδου συναντάμε, μέχρι και σήμερα, οικογένειες βαρελάδων που παλεύουν να κρατήσουν ζωντανό το επάγγελμα και τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής βαρελιών.
Χρήση
Τα βαρέλια που κατασκευάζουν οι Έλληνες βαρελοποιοί μέχρι και σήμερα, χρησιμοποιούνται, κυρίως, για την παρασκευή βαρελίσιας φέτας και για την ωρίμανση κόκκινου κρασιού.
Ξυλεία
Η ξυλεία που χρησιμοποιείται για στη βαρελοποιία προέρχεται από δρυ, οξιά, ρόμπολο και καστανιά. Κάθε δέντρο δίνει ξεχωριστά αρώματα και ενδείκνυται για διαφορετική χρήση, ενώ μεγάλο ρόλο παίζει ακόμα και η πλαγιά από την οποία θα κοπεί το δέντρο.
Σήμερα
Σήμερα θα βρείτε βαρελάδες σε μερικά μέρη της Ελλάδας, αλλά κυρίως στην κεντρική Πίνδο, στην ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής δίνεται για φέτα και μικρότερο μέρος για ωρίμανση κρασιού, τουριστική και οικιακή χρήση.