Οι παγοπώληδες στα ορεινά
Αρκετά χρόνια πίσω, πριν από τα ψυγεία και τους καταψύκτες υπήρχαν οι παγοπώληδες. Όπως προμηνύεται από το όνομα τους, ήταν αυτοί οι οποίοι από τις πρώτες ζέστες του Απριλίου-Μαΐου, μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου μετέφεραν πάγο, είτε από τα βουνά, ή αργότερα από τα παγοποιεία, και τον πουλούσαν στις γειτονιές των πόλεων, των κωμοπόλεων και των χωριών. Από εκεί και πέρα οι νοικοκυρές το χρησιμοποιούσαν για να διατηρούν τα τρόφιμα της οικογένειας για περισσότερο καιρό.
Ένα επιπλέον εισόδημα
Απαιτούσε ένα ή το πολύ δυο άτομα και επρόκειτο για ένα εποχιακό επάγγελμα για επιπλέον εισόδημα, καθώς πάγο χρησιμοποιούσαν μόνο το καλοκαίρι.
Η διαδικασία
Πριν τα παγοποιεία, συγκέντρωναν χιόνι ή νερό σε γούρνες τον χειμώνα, στην κορυφή ενός βουνού. Συντηρούσαν τον πάγο σε ανοίγματα μέσα στο βουνό και το καλοκαίρι κατέβαζαν κάθε μέρα παγοκολόνες με τα ζώα τους.
Σήμερα
Σήμερα το επάγγελμα του παγοπώλη έχει παραδόσει τη σκυτάλη στα σύγχρονα μηχανήματα των ψυγείων και των καταψυκτών.