post-jobs-tyrokomoi-cover

Τυροκόμοι

Προέλευση

Η τυροκομία είναι άμεσα συνυφασμένη με την κτηνοτροφία, λόγω της παροχής γάλακτος. Ως εκ τούτου οι περιοχές που πρώτες ανέπτυξαν ικανοποιητικά δείγματα τυροκόμησης ήταν περιοχές όπως η Ήπειρος, η Μακεδονία, η Κρήτη κ.α..
Ωστόσο η παρασκευή τυριού στην Ελλάδα χρονολογείται από τους ελληνιστικούς χρόνους, με τα πρώιμα δείγματα της φέτας και άλλων ελληνικών ποικιλιών.ότου γυρνούσαν όλη την Ελλάδα κατασκευάζοντας από φούρνους και μύλους, έως αρχοντικά και γεφύρια.

Ο κλάδος
Η Ελλάδα έχει καταχωρημένα 21 ελληνικά τυριά με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) παραγόμενα κατά μήκος όλης της επικράτειας.

Προτιμήσεις
Οι Έλληνες είναι λάτρεις της φέτας, με δεύτερη θέση να έχουν τα εγχώρια κίτρινα τυριά, ενώ και οι δυο κατηγορίες παρουσιάζουν σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.

Σήμερα
-Συνεχής προστασία γ.ε. ΠΟΠ των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων
-Ανάπτυξη μικροτυροκομείων αντίστοιχων των μικροζυθοποιίων
-Νέες ποικιλίες (βλ. Ρετζάνα Μετσόβου).

Καλάθι αγορών
0
    0
    Το Καλάθι μου
    Το καλάθι σας είναι άδειοΕπιστροφή στην Αγορά